ברכות בבוקר למי שקם מוקדם

שאלה:

אני קם בבוקר לפעמים מוקדם ושאלתי מה הסדר של הברכות
ברכות השחר
הנחת טלית
תפילין
מה מותר מה אסור
מה הדין אם קמתי לפני עלות השחר או אחרי לפני הנץ.
תודה

תשובה:

שלום וברכה

לגבי ברכות השחר, בני ספרד נהגו לברך לפי סדר הפעולות, כלומר כשנוטלים ידים אחרי השירותים מברכים על נטילת ידים ואשר יצר וכו', וזה כמובן לפני הטלית והתפילין. בני אשכנז רבים עשו הכל כחלק מסדר התפילה, ובזה הסדר לא משנה, אלא שאם עדיין לא הגיע זמן עטיפת טלית ותפילין אסור כמובן להניח. חשוב רק לדעת, שכאשר קמים מוקדם מאוד ולא הולכים לתפילה מיד, אלא רק בעוד שעתיים וכדומה, כיון שיש חשש שיזדקקו שוב לשירותים לפני התפילה, אין לברך מיד על נטילת ידים כיון שהיא אמורה לגבי הנטילה לתפילה [לשיטת הרא"ש] ונמצא באופן זה שלדעה זו היא יצאה לבטלה, אלא לפני שהולכים לתפילה, יוצאים שוב לשירותים ואחר כך נוטלים ידים בברכה. ראה בענין זה בביאור הלכה בתחילת סי' ד.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. תודה על התשובה הברורה והיפה, אבל אני התכוונתי לא לגבי "סדר התפילה" אלא לגבי הזמנים. מתי מותר לומר ברכות השחר? לפני עמוד השחר אחרי. מתי מותר כבר להניח תפילין וכדומה. אשמח לתשובה. יישר כח.

  2. רוב ברכות השחר זמנם מחצות הלילה, ראה כאן
    http://din.org.il/2017/06/04/%D7%96%D7%9E%D7%9F-%D7%91%D7%A8%D7%9B%D7%95%D7%AA-%D7%94%D7%A9%D7%97%D7%A8-%D7%9C%D7%A4%D7%A0%D7%99-%D7%A2%D7%9C%D7%95%D7%AA-%D7%94%D7%A9%D7%97%D7%A8/
    זמן טלית ותפילין מהזמן "שיכיר בין תכלת ללבן, זה בערך שעה לפני הנץ, כ12 דק' אחר עלות השחר, תראה בלוחות שנה זה משתנה בכל יום.