ביטול מקח באי התאמת המידה של הנעליים

שאלה:

אני עשיתי מכירה של נעליים באולם, מכירת חיסול (כפי שנכתב במודעה) חד פעמית, לאחמ"כ פנתה אלי אשה שקנתה שם שיש לה בעיה במידות הנעל שכל נעל במידה אחרת, הצעתי לה שאני יחליף לה את הנעל, היא חזרה אלי אחרי שבועיים בערך שהיא רוצה החזר כספי,
רציתי לשאול האם אני מחוייב להחזיר לה כסף על פי הלכה, או שמספיק שאני יכול לדרוש שאני אחליף לה את הנעל בלבד!
וכן אם מכרתי באולם באופן חד פעמי מכירת חיסול, זה נחשב עפ"י הלכה כחנות לכל דבר, או שיש אומדנא של דעת האדם שהוא יודע שמכירות חיסול זה ללא החזרות.

תשובה:

שלום וברכה,

המוכר יכול להחליף את הנעל ולתת את המידה הרצויה, ואינו חייב להשיב את הכסף.

במכירת חיסול אם מקובל בכל המקומות שאין החזרת מוצרים, המנהג יקבע את הדין, אלא שיש לברר האם באמת המנהג מוחלט.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע ריש סימן רלב אם קיבל צ"ט אגוזים במקום מאה, אין המקח בטל, וישלים את המקח. וכמו כן בנעלים כלפי הנעל המוטעית לא חל המקח, ויכול להשלים את המקח ולהשלים את המקח כשיתן את הנעל השניה במידה הרצויה.

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. בפת"ש שם מדובר שיש מום בבד אחד ולכן כל המקח בטל. ו"ה אם יהיה מום בנעל אחת שכל המקח בטל. אבל מידה פחותה בנעל אחת לא נחשב למום, אלא שלא סיפק את המוצר במלואו ויש לדמותו לאגוזים שישלים.

  2. בפת"ש שם מדובר שיש מום בבד אחד ולכן כל המקח בטל. וה"ה אם יהיה מום בנעל אחת שכל המקח בטל. אבל מידה פחותה בנעל אחת לא נחשב למום, אלא שלא סיפק את המוצר במלואו ויש לדמותו לאגוזים שישלים.

  3. בסימן רל"ג מבואר שבהביא מוצר אחר שלא נתבקש המקח בטל ושניהם חוזרים ולא יכול להביא עכשיו מה שסוכם.
    מלבד זאת בנידו"ד שהנעל האחת הטובה אינה ראויה לכלום נראה שלא מועיל השלמה ותיקון כנראה סימן רלב סעיף ה' ובמנחת פיתים שם.

  4. בספר פתחי חושן (גניבה אונאה פרק יג הערה יז ד"ה ופשוט) כתב שהמוכר חפץ שמורכב מחפצים ונמצא מום בחלק אחד ורוצה המוכר להחליף את החלק הפגום נחשב להשלמת המקח, ולא לדבר אחר, ולא יוכל הלוקח לבטל את המקח. ודברי הפת"ש שהבאת שבחלק אחד יכול לבטל הכל, נראה שמדובר שהמוכר לא יכול להחליף את החלק האחד, שבזה בטל כל המקח ולא רק חלק מהמקח, אבל אם יכול להחליף את החלק האחד, נחשב להשלמת המקח, ודינו כאגוזים שיכול להשלים לו את המקח.