אינסטלטור שדורש דמי ביקור כאשר לא תיקן את הבעיה

שאלה:

הזמנתי לביתי אדם שפרסם שהוא אינסטלטור, כי היה לי ריח מהצנרת,הוא הגיע והסתכל, התקשר לאיזה חבר שלו, ואמר שצריך לעשות איזשהוא מחסום ריח, והלך, והוא טוען שעלות הביקור ללא עבודה היא 150 ש"ח, לאחמ"כ הזמנתי אינסטלטור אחר שבדק ואמר שיש סתימה ולכן הריח ובאותו צינור יש כבר מחסום ריח תקין, ועלה הביקור 300 ש"ח.
האם אני צריך לשלם לראשון?

תשובה:

שלום וברה,

אם הדברים כפי שהבאת הרי שאתה פטור מלשלם לאינסטלטור הראשון. ראה נימוקים.

נימוקים:

נהוג לשלם לבעל מלאכה עבור הביקור, גם אם לא עשה דבר, אמנם התשלום דוקא אם אכן פתר את הבעיה, כגון הזמין חשמלאי לביתו, החשמלאי הבחין שהפיוז נפל, זכותו של החשמלאי לקחת על הרמת הפיוז בלבד תשלום של דמי ביקור, למרות שהרמת הפיוז לא מצדיקה לקיחת שכר, אלא שהשכר עבור הביקור. אם בנוסף היה עבודה מרובה יחשבן החשמלאי את שכרו מדמי ביקור פלוס עבודה. או לחילופין שגילה האומן שאין אפשרות לתקן או שלא משתלם לתקן ולכן נמנע מהעבודה, זכותו לדרוש דמי ביקור בלבד.

אך במקרה שהבעל מלאכה לא מתקן את אשר הוזמן לתקן, או שנותן מידע שגוי, אין שום זכות לדרוש דמי ביקור. הבעל מלאכה לא הוזמן לייעוץ אלא לתיקון ואם לא תיקן לא מגיע לו שכר כלל.