עניית אמן באמצע ברכות קריאת שמע

שאלה:

1. האם חייב לקרוא את קריאת שמע לפי הטעמים שבתורה? אני לא רואה שחזנים מקפידים בזה

2. מה צריך לעשות אם אני קורא קריאת שמע של ערבית והחזן כבר מגיע לגאל ישראל. האם לענות אמן על גאל ישראל ועל הקדיש שלאחריו?

תשובה:

שלום וברכה

בשו"ע בסי' סא סעי' כד כתב שיש לקרוא קריאת שמע בטעמי המקרא, אבל הרמ"א כתב שלא נהגו כן אלא המדקדקים, ובדרכי משה שם הוסיף שאם זה מפריע לכוונה אין לעשות זאת. מילא נראה שלבני ספרד אכן יש להקפיד בזה יותר.

בנוגע לעניית אמן באמצע ברכות קריאת שמע": לבני אשכנז בין הפרקים עונים כל אמן אבל לא ברוך הוא וברוך שמו, ובאמצע פרק עונים רק על הא-ל הקדוש ושומע תפילה ואיש"ר וברכו. ולבני ספרד אין עונים אמן על שאר ברכות גם בין הפרקים, למעט אמן על ברכת כהנים, לכן אם אתה ספרדי אתה לא עונה.

מקורות:

ראה משנה ברורה בסי' סו ס"ק כג ובכף החיים שם.