מלאכה בשינוי במקום הפסד / שינוי מקום בברכות / מאכלים הטעונים ברכה במקומם

שאלה:

1. אם החלה נזילה ורטיבות בקירות הבית ויש חשש להצפה ונזק בתיקרה האקוסטית בעקבות תקלה במזגן. האם ניתן לכבות ביום טוב את המזגן בשינוי?
2. אם אני בטיול לקברות צדיקים. האם בכל פעם שאני חוזר לאוטובוס מקבר אחר צריך לברך על השתייה מחדש?
3. האם יין ושבעת המינים טעון ברכה אחרונה באותו מקום לשיטת הספרדים?

תשובה:

שלום וברכה

  1. ראשית, שאלתך בנויה על ההנחה שכיבוי המזגן אסור רק מדרבנן, וממילא יש כאן שבות דשבות, וראה כאן שזה כלל לא פשוט, ויש סוברים שהאיסור הוא מדאורייתא. ומכל מקום, גם לסוברים שהיא מדרבנן אין להתיר אלא על ידי גוי שהוא שבות קל יותר. כמו כן, גם לסוברים שהוא דאורייתא, כיון שמדובר במניעת הפסד ולא בהנאה, מותר להביא גוי, ולומר לו בדרך רמז שלא בציווי שיכבה [משהו בסגנון, "אתה יודע, אם המזגן ישאר דלוק זה יכול לעשות קצר" והוא יבין מעצמו].
  2. כיון שאתה עושה שינוי מקום, בכל פעם שאתה יוצא מהאוטובוס וחוזר אליו מברכים שוב [אין לך דין הולכי דרכים כיון שאתה לא שותה בהליכה אלא להיפך, באוטובוס].
  3. בשו"ע בסי' קעח סע'י ה הביא בזה שלוש שיטות וההכרעה שם במשנה ברורה כדעה האמצעית שעל מזונות יש להחמיר ולא בשאר פירות שבעת המינים, אבל לכתחילה ודאי יש לחשוש לכל הדעות ולברך במקומו.