קדיש על כמה נפטרים יחד

שאלה:

שלום כבוד הרב
שלמתי לאברך לעשות קדיש לנפטר האם אני יכול להוסיף לו עוד שם של נפטר או שצריך למצוא אברך אחר ?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

מסתבר שמבחינת אותו אברך כיון שאין טירחה נוספת אין צורך להוסיף לו תשלום, לעצם הענין נחלקו הדעות אם ראוי לעשות כך או שצריך לייחד לכל נפטר קדיש בפני עצמו.

מקורות:

מסברא נראה שכיון שסגולת הלימוד לעילוי נשמת הנפטר היא שמחמתו באה המצוה, אם בלאו הכי אותו אדם לומד חסר קצת במעלה זו. וכן כתב בשו”ת אגרות משה יו”ד סי’ רנד, שמי שמשכיר עצמו לצורך אמירת קדיש לשני אנשים, יאמר קדיש אחד לכל אחד מהם [ויאמר לה מתחילה שאינו מתחייב לומר עבורם את כל הקדישים]. אולם אם הדבר כרוך בהוצאה מרובה ניתן לתת למי שבלאו הכי אומר קדיש, וכפי שהובא בבאר היטב סי’ קלב בשם הכנסת יחזקאל לגבי אדם האבל על אביו ואמו גם יחד, שזכרון אחד עולה לכאן ולכאן. וע”ע שו”ת מנחת יצחק ח”ג סי’ קמד.