ברכת מזונות בודאי?

שאלה:

הנוגע לברכת "מזונות" – האם כל מה שנהוג אפילו בציבור החרדי לברך מזונות, עומד בכללים עפ"י השו"ע והמשנה ברורה?

כגון ביגלה, קרקרים, עוגות וכיוב' שלכאורה אולי לא עומדים בכל הכללים כנדרש, ולמה לא חוששים? האם אומרים בזה ספק ברכות להקל לכתחילה?

תשובה:

לא הבנתי את שאלתך… יש לנו שלושה אופנים להחשב פת הבאה בכיסנין לענין ברכת מזונות [סי' קסח סעי' ז], יש דברים ממולאים במיני מתיקה, יש דברים דקים ונכססים, ויש דברים שהעיסה עצמה מתובלת ביותר מתוקה או מתובלנת, המינים השונים שהזכרת עומדים באחד מהתנאים הנ"ל ולכן ברכתם מזונות. אולי תמקד יותר מה לא נוח לך ונשמח לענות. במקרים הנ"ל כאמור אין ספק, אבל גם כשיש ספק אין כאן חשש ברכה לבטלה כי מי שמברך מזונות על כל מאכל למעט מים ומלח יצא ידי חובתו בדיעבד.