שבות דשבות במקום צער

שאלה:

הרב אם הדליקו בטעות את האור בחדר, ובשאר המקומות בבית אין מזגן או מאוורר, והוא מצטער מאוד, מותר לכבות את האור בחדר בשינוי? ואם אסור למה ?
תודה רבה

תשובה:

שלום רב.

עצם ההנחה שלך שחיבור מעגל חשמלי ללא אש אינו אסור אלא מדרבנן הוא מחלוקת גדולה ומפורסמת בין פוסקי זמנינו. דעת החזון איש (סי’ נ ס”ק ט) שהדבר אסור גם משום איסור בונה, לפי שסגירת המעגל החשמלי והעמדת הכלי על מתכונתו נחשבת בנין. כמה מהפוסקים חששו לדעה זו, ראה שו”ת אגרות משה ח”ד סי’ פד, ובס’ ארחות שבת פרק כו עמ’ נט בשם הגרי”ש אלישיב והגר”ש וואזנר.

ולעצם שאלתך, בספרי הפוסקים לא התירו שבות דשבות על ידי ישראל [ובשינוי] אלא על ידי גוי שהוא שבות קל.

מקורות:

על כך שדין שבות דשבות נאמר רק בגוי ולא בישראל, ראה פרי מגדים סי’ שז א”א ס”ק ז, שו”ת מהר”ם שיק או”ח סי’ קכא, וראה ביאור הלכה סי’ שמט שהסתפק בזה, וע”ע חזון איש סי’ קג ס”ק יט.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. נראה שקראת רק רבע מהמשפט הראשון בתשובה… אני כתבתי שגם אם אין אש זה עדיין דאורייתא מצד בונה, ובזה יש לדון גם לגבי סתירה, אם זו סתירה שהיא על מנת לבנות או לא.