ההשתדלות לפי רמת האמונה

שאלה:

שמעתי מרב אחד שמי שבאמת בוטח בה' לבד-שלא בוטח בה' וגם בבוס או בדברים אחרים אלא אך ורק בה' אז ה' מביא לו פרנסה. ואני לא חושבת שזה נכון בגלל שאם לא מגיע לו באותו חודש כסף אז הוא לא יקבל זה לא משנה מה רמת הבטחון. אם למשל הוא יתפלל ויבטח בה' שיעשה לו משהו שהוא רוצה וה' יודע שזה ממש לא לטובתו אז הוא לא יעשה לו גם אם הוא בוטח רק בו, נכון?

תשובה:

יש כאן תערובת של שני נושאים שאינם קשורים.

ברור מאליו שמה שלא מגיע לא יבוא, אבל הנושא הוא כמה השתדלות הוא צריך לעשות כדי לקבל מה שכן נקצב לו, ובענין זה, גודל ההשתדלות המחוייבת הוא לפי רמת האמונה, ואדם שבאמת בוטח בלב שלם [לא בתור סגולה… אלא באמת ברור לו שיגיע לו מזונו] צריך הרבה פחות השתדלות.

חג שמח.