שימוש בסבון בשבת

שאלה:

האם מותר להשתמש בסבון פנים שמייבש את הפנים בשבת?

תשובה:

שלום וברכה

סבון נוזלי מותר, ויש שהחמירו לדלל אותו מעט לפני שבת, סבון מוצק [שהוא אגב מייבש יותר] אסור משום ממרח.

מקורות:

המקילים בסבון נוזלי: שו”ת שאלי ציון (תנינא א-ב, סי’ ט, שכן הורה הגרצ”פ פרנק), שמירת שבת כהלכתה (פי”ב ס”ז וסכ”א ובהערות שם, שכן דעת הקצות השלחן והגרש”ז אויערבאך), שו”ת פאת שדך (להגרש”ד מונק, ח”ב סי’ פז אות ד), ארחות שבת פי”ג סט”ז, ופי”ז סכ”ז ובהערות שם, (שכן דעת הגרי”ש אלישיב) מבית לוי (קובץ ו תשרי תשנ”ה עמ’ מד שכן דעת הגר”ש וואזנר) שו”ת רבבות אפרים (ח”ח סי’ קנד, שכן המנהג אם כי דעתו להחמיר כדעת רבו האגרות משה שהורה לדללו לפני שבת עוד).