סוכה זכר לענני כבוד

שאלה:

שלום
לדעת ר"א, שכך נפסק להלכה, שסוכות זכר לענני כבוד, לא הבנתי מה הקשר בין עננים שהיו מגנים על עם ישראל לבין סוכה, היה צריך להיות זכר אחר לפ"ז, מבחינת החפצא הם לא דומים, זה ענן וזה סוכה.
תודה

תשובה:

שלום וברכה

ההצעה שלך אם אני מבין נכון, זה פשוט לשבת בתוך ענן… זה קצת קשה מבחינה טכנית… למרות שהאיחסון של החידושי תורה שלנו נמצא בתוך הענן… ע"כ מלתא דבדיחותא.

לעצם הענין, הסוכה בהיותה פסולת גורן ויקב מהווה ניתוק מהחומר וביטוי עצום של אמונה בהשגחת ה' בעולם, ובכך שהכל ממנו, כדבריו הידועים של הרשב"ם בענין חג האסיף והקשר של הדברים לסוכה, והוא שדוקא בזמן שהבתים מלאין כל טוב אנחנו יוצאים משם ואומרים שלא כוחנו עשה לנו את החיל הזה. ולכן הסוכה נחשבת צילא דמהימנותא כביתו ה' ממש, וראיתי מביאים בשם האר"י שיש דין מורא בסוכה כמו בכל מקדש מעט, חידוש גדול. ולכן באופן הפיזי הדבר הכי קרוב שיש לנו לענני הכבוד שאף הם היו בעצם משהו גשמי שהיה הכי רוחני שיש לנו והכי מקושר לבורא העולם, והכי ביטוי להשגחתו בעולם – זו הסוכה.