מדוע לא מניחים תפילין בחול המועד?

שאלה:

שלום וברכה לכבוד הרב.
למה אסור להניח תפילין בחול המועד?

תשובה:

שלום רב,

תפילין בחול המועד זוהי מחלוקת גדולה בפוסקים. בחו"ל עד היום קהילות האשכנזים נוהגים להניח תפילין כפסק הרמ"א (למעט החסידים). בארץ גם האשכנזים אינם מניחים, ונדמה לי שהסיבה לכך היא בגלל שראשוני האשכנזים בארץ היו תלמידי הגר"א והם גם לא הניחו תפילין כהוראת הגר"א. הסיבה לכך היא כמו בשבת וחג שלא מניחים תפילין משום שתפילין זה "אות" בינינו לבין הקב"ה. ובשבת ובחגים שהם עצמם נחשבים לאות, אין מניחים תפילין. וכך גם חול המועד שהוא עצמו נחשב לאות לכן לדעת הבית יוסף ומקורו כבר מהזהר שאסור להניח תפילין בחול המועד, עד שבזהר כתוב שהמניח תפילין הוא מבזה את המועדות, כלומר, כאילו הוא מכריז שאין זה "אות".

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אבי עלה מחו"ל
    גר באופן קבע בארץ
    ובבית המשפחה מניחה בברכה תפילין גם בחול המועד
    כמדומני שיש מקור לשימור המנהג גם בארץ בצנעא

  2. יש כאלו שעשו כך, לפי דעתי אין לזה טעם, יש בזה ענין של מנהג המקום, כיון שבארץ ישראל כולם מכל הקהילות לא מניחים תפילין בחול המועד.