כתיבת ספר תורה – לתרום או להשאיל

שאלה:

כתיבת ספר תורה
אני נמצא כעת בעיצומו של מצות כתיבת ספר תורה לע"נ הורי היקרים
א. רציתי לברר אם יש תאריכים מיוחדים לקיום מצוות ההכנסה.
ב. מה ראוי ורצוי לבקש מגבאי בית הכנסת על כך שאני מביא את ספר התורה שלי
ג. איזה זכויות יש לי כתורם הספר במשך החיים כלפי בית הכנסת וכלפי הספר תורה
ד. היות ועדיין אין לי ידיעה ברורה לאיזה בית כנסת ארצה לתרום את הספר, על איזה נקודות אני צריך לברר בשביל שהמצוה תהיה בהידור ובשלימות
נ.ב. אשמח לשמוע חוו"ד מכבוד הרב, ובמחילה מכבוד תורתו הרמה אם אפשר לכתוב לי מיהו העונה

תשובה:

שלום וברכה

אין תאריך מיוחד להכנסת ספר תורה. היה מנהג קדום לעשות זאת בערב חג השבועות חג מתן תורה, אבל בזמנינו כבר בטל מנהג זה, ויש פשוט לתאם זאת עם סיום כתיבת הספר, או יום היארצייט של ההורים וכדומה.

כדאי מאוד לעשות חוזה מאוד מפורט עם בית הכנסת. ראשית, רצוי כלל לא לתרום את הספר לבית הכנסת אלא להשאיל אותו, באופן כזה יש בבעלותך ספר תורה ואתה מקיים כל ימיך מצות כתיבת ספר תורה לכל הדעות.

שנית, כדאי מאוד לתרום למקום הנצרך לספר תורה. יותר יועיל לתת ספר תורה אפילו במקום קטן אבל שיקראו בו באופן סדיר, ולא לתת לבית כנסת גדול שמשופע בספרי תורה שאולי יקראו בו פעם בשנה בשמחת תורה… ולכן מעבר לבירור שעושים לגבי צרכי בית הכנסת, יש גם להתנות איתם מתי וכמה ישתמשו בספר.

כמובן, כאשר אתה רק משאיל את הספר, במידה ולא תהיה מרוצה תוכל לקחת אותו למקום אחר, משא"כ כאשר אתה תורם אותו במתנה גמורה שהוא נהיה רכוש בית הכנסת.

מועדים לשמחה ותזכה למצוות!

מקורות:

על הדעה שיותר טוב להשאיל ורק כך מקיים המצוה כל ימיו, ראה תורת חיים סנהדרין כא ב, ולעומתו בשו”ת מהר”י אשכנזי או”ח סי’ ג.