מוליד ריח באוכלין

שאלה:

שלום לכבוד הרבנים
יש לי שתי שאלות בענין מוליד ריח
1 ישנו כיום תרסיס לוכד ריחות לשירותים no2 ודומיו
שמשפריצים בתוך דופן האסלה לפני השימוש וזה לוכד את הריח הרע ומפיץ ריח טוב . האם מותר לשימוש בשבת וחג?
2 אני נוהגת להכין מי פה בעצמי באותו רגע לוקחת חצי כוס מים ומזלפת בתוכה טיפת שמן אתרי כגון מנטה או תפוז האם זה מותר בשבת?

תשובה:

  1. מותר.
  2. אין איסור מוליד ריח באוכלין, כמבואר בסי' תקעא סעי' ד. א יסורי השבת הם ענין של יצירה ותיקון דבר, בימי קדם היה מאוד מקבל ל”גמר” את הבגדים או כלים, כלומר לעשן אותם במפיצי ריח שונים ובכך הם היו מכובדים ונעימים יותר, לכן יצירה זו היא בעלת משמעות, במאכל הריח הוא תוצאה נלוית ולא עיקר הדבר.

הצטרף לדיון

8 תגובות

  1. רקע-לשאלה:
    מצד 1 עניתם:
    שמשום שאין איסור מוליד ריח באוכלין,
    אז כן מותר בשבת
    להכין מי-פה לבד לצורך השבת.
    דהיינו כן מותר בשבת להכניס
    טיפת שמן אתרי מנטה/תפוז/ריח-אחר.
    לתוך חצי כוס מים.https://din.org.il/2018/09/23/%d7%9e%d7%95%d7%9c%d7%99%d7%93-%d7%a8%d7%99%d7%97-%d7%91%d7%90%d7%95%d7%9b%d7%9c%d7%99%d7%9f/
    מצד 2 עניתם:
    "אם הכוונה לריח טוב,
    שיהיה ריח מנטה במים, כדי שהפה לא יהיה עם ריח רע,יש איסור של מוליד ריח,
    ואם הכוונה לרפואה ונקיון מותר.
    נראה שבדרך כלל הכוונה לריח טוב.
    בכל מקרה מותר לתת מהמי פה עצמם בפה
    בלא לערב במים ואז לשטוף את הפה במים."
    https://din.org.il/2021/12/19/%d7%9e%d7%99-%d7%a4%d7%94-%d7%9c%d7%a0%d7%99%d7%a7%d7%95%d7%99-%d7%95%d7%97%d7%99%d7%98%d7%95%d7%99-%d7%94%d7%a4%d7%94-%d7%91%d7%a9%d7%91%d7%aa/
    השאלה:
    מה שמבדיל בין 2 המקרים הוא רק הכוונה לבלוע את המי-פה בסוף הגרגור?
    אם קיימת כוונה לבלוע את המי-פה אחרי שמגרגר אותם,
    אז זה בוודאות בגדר שתיה/מאכל,
    גם אם מי ששותה את המי-פה האלו לחלוטין-לא-צמא,
    וגם אם המי-פה האלו לחלוטין לא-טעימים לו?
    הערה: קיימים סוגים של מי-פה,
    שרשום עליהם שאסור [רפואית] לבלוע אותם.
    תודה.

  2. אתם מעריכים שבהוספת
    טיפות שמנים אתרים לכוס-מים
    כן קיימת כוונה לניקיון
    והריח סתם ממילא נמצא,
    ולעומת זאת בהוספת מי-פה לכוס-מים
    עיקר הכוונה לריח ולא לניקיון,
    למרות שהמונח "שמן-אֶתֶרִי"
    =ניתן ל"חומרים נדיפים
    המקנים לצמח-ארומטי/ריחני
    את ריחו-האופייני."?
    האם זה בגלל ששמן-אתרי
    הינו בעל מסיסות נמוכה מאוד במים,
    ולכן זה בכלל לא נכנס לגדר של
    "מוליד ריח טוב במים",
    -כי זה רק צף על המים שבכוס?
    תודה.