המנהג לפגום את האתרוג לאחר החג

שאלה:

בס"ד,
בעניין הסגולה לפגום את האתרוג ע"י נשים אחרי החג , ומתי יעשו כן לכתחילה , האם בשמיני עצרת או לאחר מכן ( מדין מוקצה ) שכן לדעת מרן השו"ע ( סימן תרס"ה ) האתרוג מוקצה למצוותו בכל השביעי ?

תשובה:

שלום רב,

להלכה הרי נפסק כר' יוחנן שאתרוג אסור כל שבעה, ומותר בשמיני. כלומר, ברור שמותר בשמיני עצרת (בארץ) הטעם לכך כתבו שם באחרונים משום שזה אתקצאי רק משום היום שעבר, וזה דרבנן. וגם משום שבבין השמשות זה כבר לא ראוי למצווה משום שבין השמשות זה ספק, ולולב בזמן הזה כל שבעה זה דרבנן וממילא אינו ראוי למצוותו. (ראה עטרת צבי שם). לכן אין בעיה לעשות זאת בשמיני עצרת. אבל ראיתי שמביאים את המנהג הזה שעשו זאת לאחר שמיני עצרת. במקור חיים סי' תרסד כתב "אשרינו שהשתקעו מנהגים כאלו".