נזק של מחלל שבת

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
שאחתי לא מזמן לגבי הדין הזה שאומרים שאם מחלל שבת עשה נזק ממוני לאדם בשבת כמו שנסע ברכב ונכנס למשהוא אחר ברכב אז מאחר שהאם בפעולה של נסיעה התחייב גם בסקילה וגם בהחזרת ממון הוא לא מחוייב לשלם על הנזק מבחינת בית דין כי כשיש פעולה שמחייבת להשיב גזילה ודבר חמור יותר כמו חילול שבת שזה מחייב סקילה אז הדבר הקל בטל
השאלה היא האם כיום אם תהיה לבית דין שלטון על המדינה כפי חוקי התורה כשאין עונשי מוות לא הבנתי האם זה לא יכול לגרום פתח למחללי שבת לפגוע אחד בשני בשבת
סתם לדוגמא שתי בתי עסק מתחירים אחד בשני
בשבת אחד מהם מול הרבה עדים שרף את העסק של המתחרה שלו ובית דין לא יחייבו אותו כלום
לא הבנתי לכאורה זה לא דבר שיכול לגרום לחורבן?

תשובה:

שלום וברכה,

לבית דין יש כח הלכתי ויש כח על הלכתי. כאשר ב"ד רואים שאנשים מנצלים את ההלכה למטרות לא טובות, כפי שהבאת שישרוף את העסק של חברו בשבת, יש סמכות לבית דין להעניש מרצונם, ועל כך אמרו חז"ל "ב"ד מכים ועונשים שלא מן הדין" בפוסקים מובא שהייתה אשה שמדברת עם כל עובר ושב, ולפי הלכה לא ניתן להעניש על כך, אבל ב"ד ראו בזה פרצה של הדור בנושא של צניעות, ולכן הענישו אותה שחתכו לה את האף, כדי שתתבייש לצאת לרחוב.

ההיתר להעניש שלא מן הדין נאמר רק על בית דין הגדול שבדור, ולא על כל ב"ד.

בהצלחה וחג שמח.

מקורות:

ראה טור ב"י ושו"ע חו"מ סימן ב.