שינה בסוכה במקום שיש פחד מעקרבים

שאלה:

אנחנו גרים במקום סמוך למגרש עדיין לא בנוי,
3 פעמים בתוך חצי שנה ראינו ברחבי הישוב עקרב שחור גם בחצר שלנו
הסוכה שלנו היא בחצר סמוך למגרש הלא בנוי
האם מותר לישון בסוכה?

תשובה:

שלום רב,

אם החשש הזה מפריע לכם, ואינכם יכולים לישון בסוכה במקום כזה בגלל החשש הזה, יתכן שזה בעיה גדולה. שלא תועיל הסוכה הזו גם לאכילה במהלך היום. וראה במקורות. לכן, אם ישנה אפשרות לעשות סוכה מדפנות עד הקרקע, ולסגור את הסוכה היטב, ודאי שאתם צריכים  לעשות את זה כדי שיהיה לכם סוכה לאכילה ולשינה לכל הדעות. אם באמצע החג בסיטואציה מסויימת אתם חוששים לישון, זה מצטער ופטור מהסוכה.

מקורות:

כתב הרמ"א סי' תרמ סעי' ד': "ואם עשאה מתחלה במקום שמצטער באכילה או בשתייה או בשינה, או שאי אפשר לו לעשות אחד מהם בסוכה מחמת  דמתיירא מלסטים או גנבים כשהוא בסוכה, אינו יוצא באותה סוכה כלל, אפילו בדברים שלא מצטער בהם, דלא הויא כעין דירה שיוכל לעשות שם כל צרכיו (מרדכי פרק הישן)". וראה שם במשנה ברורה ובביאור הלכה שכתב שיש חולקים והמקל יש לו על מי לסמוך. אבל ודאי שאם יש לכם אפשרות לעשות סוכה באופן שאין פחד לישון שם, וניתן לישון, צריך לעשות כך כדי לצאת ידי כל הפוסקים. הרי מדובר במצווה דאורייתא.