לבוש צנוע לגבר בבית

שאלה:

בשו"ע או"ח סימן ב וסימן ג מבואר שגם גברים (וכן נשים בתוך בית) חייבים לשמור על צניעות הלבוש.
האם יש הגדרה ברורה בזה מה נקרא גילוי בשר האסור בגבר ובאשה (בבית כמובן)?
ומה שמבואר שאפילו בבית הכסא אסור, האם יש מקום וזמן שמותר?
אודה לכם אם תוכלו להוסיף מקורות לענין זה

תשובה:

שלום וברכה

יש להבדיל בין אופן ההנהגה בבית ככלל שודאי צריכה להיות צנועה כדרך כל הארץ, כפי מה שמקובל שצנוע, לבין סדר לבישת הבגדים. שכן בב"ח שם בסי' ב כתב שמה שהחמירו כל כך בפוסקים שם בסדר לבישת הבגדים שאפילו גרביים לא להחליף אלא תחת שמיכה וכדומה, הוא רק הנהגה של חסידות ואינה חיוב מן הדין, וכן מותר לפשוט בגדיו לגמרי באמבטיה ומה שצריך בבית הכסא, ראה אז נדברו ח"ח סי' נ בענין זה. בכלל אצל גבר אין איסור גמור מן הדין לגלות את בשרו. אלא שכפי שהזהירו לתלמיד חכם להיות נבדל בלבושו משאר בני אדם ולנהוג כבוד בעצמו ולהיות מכוסה וכו', ראה רמב"ם דעות ה א, כך ודאי בכל אדם יש לו לנהוג עדינות בעצמו, וגם בבית לא להסתובב באופן גס.

לגבי נשים הדין כמובן חמור יותר, אם יש אפשרות שיהיה גבר בבית יש חיוב מן הדין להיות לבושים כהוגן.