הפסקת אבלות שבעה ושלושים בגלל החג

שאלה:

שלום כבוד הרב
מישהוא שנקבר היום אז החג עוצר השבעה
אז לא עושים סעודה לשבעה וגם לא עולים לקבר ?
ועוד שאלה מתי יחול יום השלושים ?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

אם השבעה התחילה לפני החג, בהגיע החג היא מתבטלת, אבל צריך לדעת שדין זה שהחג מבטל אבלות הוא רק לגבי דיני האבלות המוטלים על האבל, אבל כל מה שנוגע לכבוד המת, שזה הדלקת הנר כל שבעת הימים, עלייה לקבר, אזכרה ןכו', זה נעשה כרגיל במועדו [כמובן תעלו לאחר שמחת תורה, כי בחג לא עולים לקברים].

לגבי השלושים הכלל הוא כך, שהימים עד החג נחשבים לכם לשבעה ימים, החג עצמו עוד שבעה, ושמיני עצרת – שמחת תורה נחשב עוד שבעה ימים, הרי 21 יום, וכעבור תשעה ימים נוספים יסתיימו השלושים. ראה שו”ע סי’ שצט סעי’ יא. כך שהעלייה לקבר של סוף השבעה תהיה באסרו חג למחרת שמחת תורה, אולם האבלות תסתיים רק תשעה ימים אחר כך. ולגבי גילוח הזקן לבני הנפטר יש לחכות 30 יום שלמים מזמן הפטירה, ובתספורת הראש לאחר מכן עד שיגערו בו חבריו. שאר האבלים יוכלו להתגלח לאחר אותם תשעה ימים הנ”ל. הסעודה וגילוי המצבה יהיו לאחר שלושים יום שלמים מהפטירה, הפסקת האבלות היא רק במה שנוגע לאבל, מה שנוגע לכבוד הנפטר לא משתנה מחמת החג, כך הורה הגר”ע יוסף בכמה מקומות על פי ס’ נחלת שבעה.