קבורה ודיני שבעה ושלושים כשהחג מפסיק את האבלות

שאלה:

סבתא שלי נפטרה היום, בניה בחו"ל, ויגיעו במוצ"ש, במידה ותיקבר בראשון, האם יושבים רק את ערב חג, או שאחרי שמחת תורה.
כמו כן, אם יצליחו ויקברו במוצש, מה הנוהג?
תודה רבה על המענה

תשובה:

שלום וברכה

כיון שהתחילו לשבת לפני החג, יושבים רק עד החג ולא לאחריו.

לגבי אבלות השלושים הכלל הוא כך, שהימים עד החג נחשבים לכם לשבעה ימים, החג עצמו עוד שבעה, ושמיני עצרת – שמחת תורה נחשב עוד שבעה ימים, הרי 21 יום, וכעבור תשעה ימים נוספים יסתיימו השלושים. ראה שו”ע סי’ שצט סעי’ יא. כך שהעלייה לקבר של סוף השבעה תהיה באסרו חג למחרת שמחת תורה, אולם האבלות תסתיים רק תשעה ימים אחר כך. ולגבי גילוח הזקן לבני הנפטר יש לחכות 30 יום שלמים מזמן הפטירה, ובתספורת הראש לאחר מכן עד שיגערו בו חבריו. שאר האבלים יוכלו להתגלח לאחר אותם תשעה ימים הנ”ל. הסעודה וגילוי המצבה יהיו לאחר שלושים יום שלמים מהפטירה, הפסקת האבלות היא רק במה שנוגע לאבל, מה שנוגע לכבוד הנפטר לא משתנה מחמת החג, כך הורה הגר”ע יוסף בכמה מקומות על פי ס’ נחלת שבעה.