חכם שהורה – לשאול שני רבנים על כשרותו של אתרוג

שאלה:

האם ישנה בעיה לשאול כמה רבנים או מורי הוראה על אותו אתרוג וכדו'

תשובה:

שלום וברכה

אסור לשאול שאלה אחת שני רבנים, אך אם אומר לרב השני שהראשון פסק לאיסור מותר, ודבר זה תלוי בשאלה הנשאלת, אם השאלה היא על דבר מסויים, כגון על תרנגול אם הוא כשר או טרף או על מראה של נדה וכדו’ והרב הראשון פסק לאיסור אסור לרב השני להורות להיתר כיון שדבר זה נהיה חפצא דאיסורא, אך אם השאלה אינה על דבר מסויים, מותר. אין הבדל בענין זה בין אם אתה שואל שני רבנים או מעוניין ללמוד בעצמך.

כמובן, שאם אתה לכתחילה שואל לא כדי לקבל פסק הלכה ברור אלא כדי לשמוע צדדים ודעות ואין בדעתך לקבל את דברי הרב כפסק הלכה, אין בכך בעיה.

כאשר הרב הראשון טעה בהלכה מפורשת מותר להתיר ואין בכך כלום.

דין זה נוהג להלכה גם בזמנינו, כיון שעיקרו בכך שהשואל מקבל על עצמו את הוראת הראשון, וכדין שויא אנפשיה חתיכה דאיסורא.

כמובן שאם שניהם מכשירים והנדון הוא קביעת רמת ההידור, לא שייך בזה דין חכם שהורה.

מקורות:

ראה בשולחן ערוך יו”ד סי’ רמ”ב סעיף ל”א ובאריכות דברי הפוסקים שם, ובדבר זה יש פרטים רבים ולעיון במקורות רבים בענין זה כדאי לעיין כאן.