חישוב מעשר כספים

שאלה:

שלום וברכה
רציתי לשאול בדיני מעשר כספים ממה צריך להפריש האם מכל ההכנסות נטו או רק ממה שנשאר לדוגמא אם אני מרוויח בחודש 5000 ואני משלם שכירות 2500 האם המעשר שאני צריך להוריד יהיה 250 או 500
ואם זה יורד מהמעשרות וצריך להפריש רק 250 איזה הוצאות נחשבים לצורך זה כפטורות ממעשר (חשמל מים וכדו' שכירות אוכל תשלום עבור שכ"ל למעונות )
תודה רבה
ויישר כוח

תשובה:

שלום רב

הוצאות שאתם מוציאים לצורך העבודה ניתן לכתחילה לנכותם מהרווח, ואין כל בעיה. מעשר כספים הוא רק על הרווחים. אבל הוצאות שלא קשורות לעבודה כמו המחייה בבית או שכר דירה, לא מנכים מדמי המעשר, אלא מי שהוא דחוק מאוד.

אם הסכומים שנקבת אמיתיים, זה נחשב לכאורה דחוק מאוד.

בהצלחה רבה!

מקורות:

הברכי יוסף (יו”ד רמט,ה) הביא דברי הכנסת הגדולה שכתב שאפשר לנכות הוצאות ביתו, וחלק עליו. אך כדברי הכנסת הגדולה כתבו האבקת רוכל סימן ג’ והקיצור שולחן ערוך סי’ ל”ד ס”ד. וכך משמע גם בדברי האהבת חסד פי”ח אות ג’. אכן בשבט הלוי (ח”ה קלג,ד) כתב שמשמעות הפוסקים היא שלא כהכנסת הגדולה וכך ראוי לנהוג, אלא אם כן המצב דחוק. אלא שכתב שהוצאות הנדרשות לצורך העבודה מנכים מחישוב המעשר, וכאמור.

וראה שם שאנשים שפרנסתם דחוקה יעשו כהכנה”ג ויורידו הוצאות הבית וכו’ אבל בעלי פרנסה מרווחת יחמירו כהברכי יוסף.