תשלום בעבור כסא בבית הכנסת

שאלה:

שלום, שאלה בדיני ממונות.

ברצוני לשאול, בבית הכנסת שלנו הוחלט ע"י חברי הועד שיש לשלם דמי חבר חודשיים על סך 100 ₪ , דבר שמקנה זכות לשם שיהיה קבוע כל כסא, חשוב להבהיר! המתפלל אינו קונה כסא, אך עקב תשלום דמי החבר זוכה למקום קבוע בבית הכנסת על שמו. בנוסף, אורח שמעוניין בכסא לחגים ישלם 250 ₪, שאלתי היא כך, חלק מהמתפללים הקבועים אינם נמצאים בחגים ולכן נותנים אפשרות לבית הכנסת למכור את הכסא שלהם לאורח בחגים, האם מתפלל יכול להחליט שהוא מעוניין לתת את כסאו לאורח ללא תשלום בחגים, או שיש זכות לבית הכנסת היות והמתפלל הקבוע לדרוש תשלום על כסא לאורח, שכן יש באפשרות בית הכנסת למכור את הכסא לאורח לחגים.

תשובה:

שלום וברכה,

בהלכה במאנו שיש חזקה למקומות, והמקומות בבית כנסת עוברים בירושה. ויכולים בע"ח לגבות את החובות שלהם ממקומות בית הכנסת. אמנם היום שונים הם הדברים וכמו שציינת בשאלה, כיום מכירת המקומות לא מתכוונים להקנות עבור המתפללים את המקומות, אלא נותנים זכאות למשלמים עבור המקום, או למשלמים דמי חבר, שיהיה להם מקום קבוע, אבל המקום שייך לבית כנסת, ואם עוזב את הבית כנסת לא יכול למכור את מקומו לאחרים. וכמו כן בימים נוראים יש לו זכות לשבת במקום שקנה, אבל אין למתפלל זכות להעביר את המקום לאורח, אלא חוזר המקום לרשות הבית כנסת והם ימכרו לאורחים.

בהצלחה וגמר חתימה טובה.