מים הנוטפים ממזגן לחצר משותפת שמשתמש בה אחד השכנים

שאלה:

לכבוד הרב בן חיים

בבנין שלי יש חצר משותפת שלמעשה משתמשים בה דיירי הקומה התחתונה נאמר לי פעם על ידי אחד מהשכנים הוותיקים שבעבר נעשתה על זה מחאה שאין לדיירים הללו חזקה על המקום
לפני כ3 שנים עשיתי מזגן שכעת נודע לי שהוא נוזל לתוך אחת החצרות למטה
הדייר בחצר הזו לא אמר לי אף פעם כלום
כעת הדייר עזב את הדירה והשכיר אותה לאחר שבא וטוען שאני מזיק לו את המקום ע"י טפטוף המים של המזגן
יש לי שאלה הן מצד זה שהחצר היא חצר משותפת והן מצד החזקה שלי במקום
בכבוד.

תשובה:

שלום וברכה,

אם החצר מיועדת לשימוש דיירי הבניין, בין אם הייתה מחאה בין אם לא היה מחאה, יכולים הדיירים לעכב על השכן שלא ישליך את מי המזגן לחצר, כיון שמפריע לשימוש הדיירים. ואין רשות לדייר להפריע את השימוש בחצר, למרות שיש לו חלק בחצר.

אם בעל המזגן הסיט את הצינור לחצר, ולא מיחו בו השכנים, יש לו חזקת תשמישים לחצר [ויכול לומר קי"ל כשיטות שא"צ חזקת ג"ש וטענה בחזקת תשמישים], ולא ניתן לכפות עליו להזיז או להאריך את הצינור. ואם יש אפשרות להאריך את הצינור או להסיטו למקום אחר ללא שיגיע היזק לבעל המזגן, יכול הדייר התחתון לעשות זאת על חשבונו, ולא על חשבון בעל המזגן.

בהצלחה וגמח"ט.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן קנג סעיפים ו-ח.