עמידה בזמן שארון הקודש פתוח / נעליים ביום כיפור

שאלה:

שלום
אדם עם מגבלה קשה ברגל, יש עליו חובה לעמוד לכל אורך הזמן שארון הקודש פתוח?
מה קורה אם התפלל יחיד בבית, האם יכול להתפלל עם נעלי בית (כאשר סובל ממגבלה שמקשה לבישת נעל סגורה באופן כללי) ?
האם ביום כיפור אפשר להתפלל עם סנדלים (כמו של שורש) או נעלי בית (לאדם המוגבל)?
בכל מקרה איזה נעליים כן צריך ללכת ביום כיפור?

תודה

תשובה:

שלום רב

מעיקר הדין, כאשר הספר במקומו מותר לשבת אף שארון הקודש פתוח, אמנם רבים נהגו לעמוד באותה שעה, אבל אדם שמתקשה בכך ודאי רשאי להקל כעיקר הדין. שאלה זו נוגעת כמובן למעשה בעיקר בימים הנוראים שבהם נהגו בזמן אמירת פיוטים רבים לפתוח את ארון הקודש.

ביום כיפור האיסור הוא ללכת עם נעלי עור, אבל אין כל בעיה ללכת עם קרוקס וכדומה.

מקורות:

ראה טז יו”ד סי’ רמב  ס”ק יג, וכ”כ במשנה ברורה סי’ קמו שער הציון ס”ק יח, שארון הקודש נחשב רשות אחרת ולכן אין חיוב לעמוד. אולם בס’ פנים מאירות ח”א סי’ עד נקט שיש חיוב לעמוד באותה שעה.

ב. יש שנהגו חומרא בעצמם, שלא ללכת בנעלי בד נוחות, וכן הורה הגר”נ קרליץ, וראה הלכות חג בחג ימים נוראים עמ’ שסט שכן הורה הגרי”ש אלישיב, אבל גם למנהג זה קרוקס מותר, האיסור הוא על נעלי ספורט וכדומה שאנשים נוהגים לגביהם כנעלים ממש. ויש כמו החזון איש ותלמידיו, שאינם הולכים עם נעליים כלל, גם לא קרוקס וכדומה, אלא בגרביים בלבד, אבל מנהג העולם שלא להחמיר בזה.