מדוע אין ברכת המצוות על קריאת שמע?

שאלה:

שלום כבוד הרב
רציתי לשאול למה לא מברכים ברוך אתה… אשר קידשנו במצוותיו וצוונו לקרוא את שמע.

תשובה:

שלום וברכה

ראשית, ידועה שיטת הרמב"ן שסובר שברכת אהבת עולם אהבה רבה היא ברכת המצוות של קריאת שמע, ועל כן לכתחילה נהגו לסיים ברכה זו עם הש"ץ כדי שלא יזדקקו לענות אמן אחר ברכתו, דבר המהווה הפסק בין הברכה לקריאת שמע לשיטת הרמב"ן, אף שהעיקר להלכה כשיטת הרשב"א בתשובותיו סי' מז, שברכות אלו אינן קשורות לקריאת שמע ורק נתקנו על סדר זה.

ולעיקר שאלתך כתב האבודרהם בפירושו לסידור, שכיון שכל ענין הברכות הוא קבלת עול מלכות שמים, במצות קריאת שמע שהיא עצמה כל ענינה הוא זה, אין טעם לחייב גם ברכה, התכלית של ברכת המצוות מתקיימת כאן במצוה עצמה.