הנחה לנסיעה

שאלה:

שלום וברכה! האם מותר להרשם לקורס לימודים אקדמיים לצורך קבלת כרטיס סטודנט המקנה הנחה בנסיעה בתחבורה ציבורית למרות שאין בכוונתי להשלים את הקורס ובטח שלא ללמוד תואר וכדומה..

תשובה:

שלום וברכה,

יש להסתפק כאשר נרשמים לקורס באונברסיטה רק כדי לקבל כרטיס סטודנט, ואין כל כוונה להשתלב בלימודים כלל, האם נחשב לניצול פירצה בחוק, שמותר לעשות כן ואין זה גזל [למרות שאינו דרך ישרה]. או שהנפקת כרטיס אינו נחשב לסטודנט, ונחשב שגוזל ממון מהמדינה – ואסור. יש צדדים לכאן ולכאן. אך למעשה נראה שלא ראוי לנהוג כך.

בהצלחה ושנה טובה.

מקורות:

ניצול פירצה בחוק – ראה בפתחי חושן חלק גניבה פ"ה ס"ב בהערות, שהביא מהראשונים שמותר. אך לגזול מהמדינה אוסר שם הפת"ח.