קריעת נייר עטיפה בשבת

שאלה:

קיבלתי מתנה בשבת. האם מותר לקרוע הנייר ולראות מה המתנה? נוהג כשיטת הספרדים.

תשובה:

באופן עקרוני אם הנייר חלק ואין עליו ציורים או אותיות שעשויים להקרע וזה כבר בעיה של מחיקה בשבת, מותר לקרוע כדי להגיע לתכולה, אבל רק אם יש בכך צורך שבת. כמו כן יש לפתוח דרך קלקול, ולא באופן שמשמר את העטיפה. אם יש צד שמה שבפנים מוקצה כמובן אין לטלטלו כלל ובודאי לא לפותחו.

מקורות:

ראה ביאור הלכה סי' שיד ד"ה אסור, וביאור הלכה בסי' שמח לענין פתיחת איגרת שאסור משום שאין בזה צורך שבת.

הצטרף לדיון

11 תגובות

  1. ומה עם הזכייה במתנה? הרי יש לקבלת מתנה דין קנין שאסור בשבת. אם מקבל המתנה על דעת שלא לקנותה עד אחרי שבת ניחא, אבל כשפותח בודאי יש כאן הגבהה וקנין. כן נלע"ד.

  2. מדוע בקורע מקלקל התירו במקום צורך שבת הרי בסותר כלי לא התירו כשסותר שלא על מנת לבנות אף לצורך שבת כפי שכתב הביאור הלכה בסימן שיד ד"ה אסור?

  3. חזון איש סי' סא. אמת הדבר שלעיתים יש להחמיר בזה, ראה ביאור הלכה סי' שמ לגבי פתיחת איגרת שזה נחשב תיקון באיגרת עצמה, וכל דבר לפי ענינו.

  4. עיין שו"ת יחוה דעת חלק ז סימן נח שכתב לחלק בין אוכל למתנה. אולם בשמירת שבת כהלכתה הוכיח מהתשב"ץ ר"ה לב ע"ב שהובא בכה"ח תקפו ס"ק קמ שמותר להתיז חבית לצורך שופר, אף שאינו מידי דאכילה