העלמת מס כלולה בחובת ההשתדלות בפרנסה?

שאלה:

שלום רב,

כידוע במדינתינו ישנם עלויות מיסים גבוהות מאוד על בילי עסק. בעל העסק מנסה לחסוך את המס ולכן הוא מעלים..

השאלה היא:
לכאו' אם בראש השנה נגזר על אדם להרוויח כך וכך, ונגזר עלינו להרוויח את לחמינו בזיעת אפינו ע"י מעשי השתדלות של עבודה ובכך להתפרנס, א"כ אם להעלים מס זה מסוכן, א"כ לכאו' יש מקום לומר שאין זה מחובת ההשתדלות להעלים מס בשביל להרוויח כסף… כי איזה חובת השתדלות זו מעשים שהם מסוכנים? וא"כ, שייך לומר שאדם שמפריש מיסים כחוק הוא לא יפסיד כלום כי מה שנגזר עליו הוא יקבל?

תשובה:

צודק לגמרי בלי שום ספק. אין אדם שנגזר עליו להתפרנס משקר והסתבכות עם הרשויות…

שנה טובה ומבורכת

[אגב,הפסיד העיקרי מתשלום מס הכנסה אינו בעל העסק אלא הצרכנים… אם ניקח למשל קופסת שימורים שבעל העסק מוכר, שנניח הוא מעוניין להרויח עליה שקל וחצי, הוא יקבע את מחירה בהתאם לעלויות שלו, יחשב את החזקת החנות, פועלים מיסים בלאי וכו', ואחר כל ההוטצאות הוא מוסיף שקל וחצי וכך המחיר נקבע, כך שהוא בכל מקרה מקבל את השקל וחצי שלו, ומי ששילם את המס זה הצרכן. ולמעשה גם הצרכן לא ממש מפסיד, כי נניח אותו צרכן הוא פקיד בבנק, משכורתו הרי נקבעת לפי רמת המחייה בארץ, שכן תמיד תשלום לפקיד יקבע לפי כמה אדם מוכן לקבל כדי לעבוד בכזו עבודה, והתשובה תמיד תהיה שהוא זקוק לסכום שמאפשר לו לחיות ברמה בינונית שמקובלת עבור פקיד, כך שבעצם אם המס גבוה באיזה שהוא מקום המשכורת שלו גם תהיה גבוהה יותר, כך הוא כח השוק. ונמצא שהיחידים שממש מפסידים ממס הכנסה אלו אנשים שכלל לא עובדים, אבסורד כזה אבל זה המצב].