תענית עד חצות היום בראש השנה

שאלה:

שלום. התפילה אצלנו בר"ה מתארכת עד אחר חצות. האם עדיף לי לעשות קידוש לפני תקיעת שופר ולאכול כביצה מזונות כדי לא להתענות עד חצות, או שאולי עדיף לשתות מים לפני התפילה (הבנתי שנחשב שלא צם) או שעדיף לצום עד חצות כיוון שיש את ההיתר שעוסק בתפילה? תודה.

תשובה:

שלום וברכה

בכל מקרה ודאי שאין עדיפות לעשות קידוש לפני התקיעות, כיון שזה מותר רק בדיעבד גדול ולצורך התפילה, ומי שאינו נזקק לזה אין טעם להקל. שתיית מים לפני התפילה בהחלט מותרת. לגבי עצם השאלה אם מותר להתענות בראש השנה עד חצות היום או שדינו בזה ככל יום טוב, ידועה המחלוקת, המשנה ברורה בסי' תקפג ס"ק ב הביא שנהגו להקל בזה כיון שזה מחמת התפילות ואין חשש, אולם בס' מעשה רב הובא מהגר"א שיש להחמיר, נראה שהמנהג בזה כמו המשנה ברורה, ומכל מקום לשתות מים לפני התפילה בבוקר ודאי אין חשש.

שנה טובה מבורכת.