שמירת שערות הזקן בתוך ספר

שאלה:

האם יש ענין לשמור כל שערה של זקן שנופלת בכלל ובמיוחד בספר? אמרו לי לפי הקבלנ אשמח למקור

תשובה:

שלום וברכה

אין איסור לזרוק שערות שנתלשו, אף שיש שנזהרו בזה בשערות הזקן, ויש מגדולי ישראל שחשו קדושה בשערות זקנם, והיו שמים אותם בתוך הספרים. לעומתם יש שעוררו שיש בכך בזיון לספרים [אישית שאלתי פעם ספר מאדם שמקפיד בכך, זה עורר בי כזה דחייה שפשוט סגרתי את הספר והחזרתי לו ברוב תודות… בל תשקצו זו גם הלכה…]. על כל פנים בשיער הראש אין כל ענין.

עכ"פ מדובר במנהג על פי חסידות אין בזה ענין הלכתי ולא שמעתי כמעט היום שמישהו מקפיד על כך.

מקורות:

יעוי’ בשיטה מקובצת לזבחים יח,ב אות כ”ה שכתב ‘ושלח לרבינו תם תשובות מלאות שערות שתלש מזקנו על מנהג העולם מרוב צער’. אמנם אין זה מן הדין או מהמנהג אלא הנהגה של גדולי ישראל, וכן נהג הסטייפלר כמו שכתוב בארחות רבינו עמוד ר’ שהיה גונז את שערות זקנו, וראה עוד בספר שמירת הגוף והנפש פל”ה הערה ד’ שהביא מקורות למנהג זה, ויעוי’ בסוגריים שברש”י יחזקאל ה,ג בדבר תמוה שכתוב שם בענין זה.