בעל תוקע חילוני – מוציא אחרים בתקיעות?

שאלה:

שלום האם חילוני יכול לתקוע בשופר במקרה והוא היחיד שיודע לתקוע?

תשובה:

שלום רב,

אם אין מישהו אחר, הוא יכול לתקוע וצריכים לומר לו שהוא מוציא אחרים בתקיעות. אמנם לכמה הלכות דינו כגוי, אולם כתב בספר בירורי הלכה (הגר"ב זילבר) ח"ג עמוד שמא שרק בענייני קדושה וציבור אינו מוציא אחרים. אבל תקיעת שופר שעניינה הוא שגם יחיד מוציא את השומע היחיד. כל מי שהוא מחוייב בדבר יכול להוציא וכך גם חילוני שהוא כמובן גם מחוייב בדבר לכן הוא יכול להוציא אחרים. אבל ברור שאם יש אפשרות לשמוע תקיעות משומר שבת אין ספק זה עדיף. וראה עוד בתשובות והנהגות ח"א סי' תסח.