השקעות כספים בבנקים ובחברות

שאלה:

בס"ד
קראתי כאן באתר שיש הרבה בעיות הלכתיות בנושא של השקעות.
לאדם שאינו מבין בתחום כלל, ורוצה להשקיע כספים במקום שישבו סתם בבנק:
1. האם יכול לפנות ליועץ השקעות רגיל בבנק?
2. האם בכלל ניתן לעשות משהו כשר בתחום זה דרך הבנק ? או שרק דרך חברה פרטית עם כשרות?
3. אם כן, אז איזה חברות יש עם כשרות?
4. איזה עוד פרטים כדאי לדעת לפני שמתחילים?
בתודה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

בבנק יש היתר עיסקה, ולכן מותר להפקיד מזומנים בתוכניות של פק”מ של הבנק ולקבל ריביות, וכל העיסקאות שנעשות שם הוא על צד ההיתר עסקה. הבעיות מתחילות שקונה על ידי הבנק אגחי”ם, או תעודות סל שיש בעיות לקנותם מאחר ובתוך התעודות סל יש השקעות עם חברות שיש בעיות של ריבית.

בקניית מניות יש לברר האם החברה בבעלות יהודיים, ואם כן אז יש לברר האם מחזיקים היתר עסקה או לא. יש חברות מפורסמות שלא מחזיקים היתר עסקה.

כל עסקה עם רווחים מול אדם פרטי, יש לזכור לערוך היתר עסקה.

בהצלחה שנת עושר ואושר.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה על התשובה, אבל לא ממש קיבלתי מענה לשאלותיי, אולי מעט לגבי שאלה 4.
    אשמח אם הרב יוכל לענות, אנסה לנסח שוב וביותר בהירות נאת 3 השאלות הראשונות:
    1. האם יועץ השקעות רגיל בבנק (מן הסתם חילוני) יכול לתת עיצות שאין בהן סיכון הלכתי או שצריך דווקא מישהו דתי שמומחה בתחום השקעות כשרות?
    2. אני לא מתכוון לקבל החלטה עצמאית לגבי מה לקנות, אלא להסתמך על מומחים. לפיכך האם ניתן לסמוך על מחלקת ההשקעות בבנק או שיש לפנות לחברה דתית/חרדית שמחוץ לבנק שעוסקת בזה?
    3. איזה חברות יש שניתן להשקיע דרכן, כלומר שיש להן פיקוח רבני מוכר כלשהו? אין לי מושג איך למצוא חברות כאלו.

  2. 1. אתה יכול לדרוש מחילוני שיראה לך שיש לחברה היתר עסקה, ורק בכך תתחיל להשקיע.
    2. על כך עניתי שהשקעה בבנק עצמו – פק"מ מותר לגמרי כיון שיש להם היתר עסקה. אבל אג"ח ותעודות סל, שמחברים הרבה חברות ביחד ויש חלק מהם שאין להם היתר עסקה – אסור.
    3. אני לא יודע איזה חברה יש, אמנם הרב ווינד שליט"א מירושלים מטפל בנושא ההיתר עסקה לחברות, ומתמצא בנושא, אולי תברר אצלו.