קידוש ומזונות לפני הסעודה / אכילה לפני הסעודה האם נפטרת בברכת המזון?

שאלה:

שלום
בשבת בבוקר אנו עושים קידוש לפני הסעודה ואוכלים מציות ודג מלוח , עוגה, וקוגל אטריות וקוגל תפו"א ושותים יין ומים.
מיד לאחר מכן אנו נוטלים ידיים
האם יש לנו לברך ברכה אחרונה טרם נטילת ידיים או שניפטר בברכת המזון?

תשובה:

שלום רב

יש בענין זה כמה פרטים: אם מדובר בפירות שלא יאכל באמצע הסעודה או יין שלא ישתה, ברכת המזון אינה פוטרת ויש לברך בורא נפשות, אבל אם יאכל בסעודתו, כיון שפירות הוא דבר שמברכים עליו באמצע הסעודה, כבר האכילה הזו מצטרפת ואין צורך בבורא נפשות. אבל ירקות שלא מברכים עליהם באמצע סעודה, גם אם יאכל מהם גם בתוך הסעודה, יש לברך בורא נפשות על מה שאכל קודם, כך למשל לגבי הדג מלוח והשתייה קלה. מיני מזונות נפטרים בברכת המזון.

לכן בעצם ההנהגה הזו אינה מומלצת משתי סיבות, ראשית יש דברים שתצטרכו לברך עליהם ויש דברים שלא וזה מבלבל, שנית זה גורם ברכה שאינה צריכה, כי אם מיד אוכלים לחם למה לא לאכול הכל בסעודה ואז לא צריך להרבות בברכות, ועוד, שהרי יותר מהודר לעשות קידוש על סעודת פת. בדרך כלל אנשים עושים זאת כי רוצים ללמוד או לנוח או לטייל לפני הסעודה, ומסיחים דעת ומברכים ברכה אחרונה יוצאים ואז כשחוזרים נוטלים ידים. אבלך אם מיד אוכלים אין כל טעם לעשות כך. תעשו קידוש ונטילת ידים ותוכלו את כל המאכלים האלו בסעודה.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי’ קעו.