הניח אבן תחת גלגלי הרכב וניזוק הרכב

שאלה:

שלום וברכה. רציתי לשאול אדם שחנה בכניסה לחנות ובכך חסם את המעבר להולכי הרגל ואת החנות, בעל החנות ביקש מכמה אנשים שישימו אבן מאחורי הגלגלים, בעל הרכב שלא ראה את האבן נסע אחורה והרכב ניזוק.
השאלה היא האם מי ששם את האבן חייב בנזק.
בבקשה אם אפשר לקבל מקורות. תזכו למצוות.

תשובה:

שלום וברכה,

כל תקלה שאדם מניח ברשות הרבים נחשב לבור המזיק. ולכן נתינת האבן תחת גלגלי הרכב דינו כאדם הכורה בור ברשות הרבים. ובדין בור חייבה התורה רק כאשר הבור הזיק בהמה, אבל אדם שמת בבור או כלים שניזוקו פטרה תורה. כמו שכתוב (שמות כא, לג) כי יפתח איש בור… ונפל שמה שור או חמור, ודרשו חז"ל (ב"ק כח ע"ב) שור ולא אדם חמור ולא כלים. ולכן רכב שהוזק בבור או באבן פטור המזיק.

בברכת שמואל (ב"ק סימן ב) סובר שבור שהזיק כלים, למרות שמיעטה התורה מחיוב תשלומים, אבל חייב בדיני שמים. אמנם החז"א (ב"ב סימן יד ס"ק טז) סובר שגם בדיני שמים פטור.

בהצלחה ושנה טובה.