לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

שילוח הקן בביצה אחת / איך משלחים?

שאלה:

שלום הרב

אתמול בלילה ראיתי בחצר אחורית מוזנחת אחת (שמשמשת כמעבר) על אחד המרזבים קן של יונה.
עליתי על כסא כדי לשלח אותה והיא ברחה מפחד כשעליתי. בתוך הקן הייתה רק ביצה אחת לכן כנראה היא צריכה להטיל עוד אחת היום או מחר. הרמתי את הביצה והחזרתי אותה לקן.

היום עלו לי כמה שאלות:
א. האם הייתי צריך לחכות למחרת כדי לראות אם היא תטיל את הביצה השנייה?
ב. היום עברתי שוב וראיתי שהיא חזרה לדגור. האם אני צריך/יכול לחזור ולקיים את המצווה עם הביצה השנייה (בהנחה שהיא הטילה אותה)?
ג. האם זה בסדר שהיא ברחה מהפחד ממני לפני שהספקתי לשלח אותה עם היד?

חוץ מזה יש לי שאלה נוספת:
ד. הסתכלתי עכשיו באתר וראיתי שכתבתם שצריך לקיים את המצווה רק לפני שמתחיל להירקם גוזל בביצה או אחרי הבקיעה. רציתי לשאול איך זה אפשרי לדעת? מה עושים אם לא יודעים מתי היא הטילה?

תודה רבה ושנה טובה!

תשובה:

שלום וברכה

  1. ניתן לקיים שילוח הקן גם בביצה אחת כמבואר בשו"ע סי' רצו.
  2. אפשר לקיים שוב את המצוה בביצה השניה.
  3. לא צריך לשלח ביד אבל צריך כוונה למצוה [הרמב"ם כידוע סבר שיש לשלח ביד אבל כל הפוסקים חלקו עליו בזה], כלומר תכוין שעלייתך לשם באופן המפחיד אותה היא עצמה פעולת השילוח…
  4. אם היא עדיין באמצע ההטלות זה ודאי בסדר, בדרך כלל ארבע ימים בערך זה עוד בסדר.

תזכה למצוות.

הצטרף לדיון

8 תגובות

  1. תודה רבה.

    א. האם לכתחילה כן הייתי צריך לחכות לביצה השניה?
    ב. האם זו חובה או רשות?
    ד. שאלתי היום רב והוא אמר שגם אם לא יודעים אם התחיל להתרקם גוזל אפשר לקיים את המצווה, אבל אם יש גוזלים צריך לחכות שהם יפתחו את העינים. מהתשובות באתר לא הבנתי ככה. אשמח אם תסבירו לי.

  2. 1. יש נוהגים אבל לא חייב.
    2. לא הבנתי את דבריו, הרי אדרבה ראה פתחי תשובה יו”ד סי’ רצב שכתב שהסיבה לכך שלא מברכים על מצוה זו, היא משום שיתכן שהביצים הם מוזרות ואין קיום מצוה, לכן ודאי שאם החשש בעל בסיס כדאי לחכות לגוזלים.

  3. בקשר לסעיף ב שכתבתי בתגובה "האם זו חובה או רשות" התכוונתי לסעיף ב שכתבתי בשאלה "האם צריך לחזור ולקיים בביצה השנייה".
    שאלתי אותו שוב והוא אמר שיש שיטה כזו אבל להלכה אם רואים קן אפשר לקיים מייד כיוון שכל עוד מחזירים והיא יכולה לשוב לקן אז זה בסדר.