אמירת תחנון במנחה של ערב שבת

שאלה:

מה מיוחד לגבי תחנון שאין מתפללים אותו במנחה של ערב שבת (כדאיתא בסי' רס"ז), הרי שאר תחנונים ובקשות מותרות אז, ולמה דוקא תחנון חמור יותר.

תשובה:

שלום וברכה

הסיבה שלא אומרים תחנון בערב שבת וחג אינה מחמת האיסור לומר תחנונים באותה שעה, אלא משום שבכל זמני השמחה כמו מועדים ושבתות, ואפילו ימי שמחה שאינם ממש ימים טובים, כמו ל"ג בעומר וט"ו בשבט ועוד, נהגו להמנע מאמירת תחנון מחמת השמחה שיש באותה שעה, ואף בערב שבת וחג מחצות היום כבר מתחילה התנוצצות השבת ונמנעים מאמירת תחנון מחמת שהוא זמן שמחה.