עביד איניש דינא לנפשיה – שיעקל שכר עבודה של החבר עבור עצמו

שאלה:

שלום רב.
סידרתי לשמעון עבודה והיה צריך להביא לי 4000 ש"ח. בסיום העבודה הוא מודה שהוא חייב לי אבל הוא לא משלם. האם כששמעון יעשה עבודה במקום אחר. אני יוכל לומר לדוד שלא ישלם לו את כל הסכום. ואני אקח מדוד את 4000 ש"ח. האם מותר לעשות דין לעצמו ולהשאיר אצל דוד 4000 ש"ח בשבילי?
בברכת התורה, ויקטור בוחניק רחובות.

תשובה:

שלום וברכה,

כתוב שלעשות דין לעצמו על ידי גוי אסור, ומוכח שעל ידי חבר מותר. ולכן מותר לבקש מהחבר שיעקל את השכר לטובתו. אמנם לא ברור שלחבר שלך מותר לו לעשות כן, כיון שהוא מצווה לשלם שכר לעובד, ומדוע ישמע לך ויבטל מעצמו מצוות עשה ולא תעשה. רק אם הוא היה מעורב בסיפור ויודע ברור שהוא חייב יוכל לשתף איתך פעולה.

בהצלחה.