עשיית אוהל משמיכות בשבת/ טבילת מטחנת בשר

שאלה:

1. האם בשבת מותר להורה לקחת בביתו 2 כסאות ולתלות מעליהם סדין בשביל ליצור מעין אוהל לילדים קטנים שישחקו?
2. האם צריך להטביל מטחנת בשר?

תשובה:

שלום וברכה

  1. אסור לעשות אוהל אפילו באופן ארעי ולצורך משחק כיון שהוא עשוי כדי להשתמש בתוכו. גם אוהל שאינו עשוי להשתמש בתוכו אסור לעשותו בשבת, אם הוא מוקף במחיצות.

    אולם, אם האוהל נעשה בשינוי, וכגון שתחילה פורסים את הגג ורק אחר כך עושים סביבו מחיצות, אין לאסור. במקרה שלכם זו לא המציאות, הכל בעצם נעשה יחד…

    כמו כן, אוהל שכבר מוכן, ועשוי עם זויות ותיפורים כאוהל ממש אלא שהוא מקופל, מותר לפותחו בשבת כיון שכבר היה קיים קודם לכן [ראה חזון איש סי’ נב ס”ק ב, שדינו ככסא טרסקל שהתירו לפותחו בשבת]. משאלתך הבנתי שלזאת היתה הכוונה.

    על איסור עשיית אוהל ארעי ראה שו”ע או”ח סי’ שטו סעי’ א ובמשנה ברורה שם ס”ק א, וראה שם סעי’ ג ובמשנה ברורה ס”ק יז, שאוהל העשוי עם מחיצות אסור לעשותו בשבת גם אם אינו עשוי להשתמש תחתיו [וכגון שיוצר חלל בערימת עצים או חביות]. ההיתר לעשות אוהל ארעי בשינוי, מבואר בגמרא בשבת מג ע”ב לענין מת המוטל בחמה, וראה חזון איש סי’ נב שהוסיף, אף על פי שמדברי הראשונים נראה שהיתר זה נאמר משום צער, שהמת לא יסריח, דין זה נוהג בכל אופן שהוא.

  2. מטחנת בשר יש לטבול ללא ברכה, כיון שרוב השימוש בה הוא לדברים שטעונים בישול אחר כך.