לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

תנור שהתחמם בו פת עכו"ם

שאלה:

שלום כבוד הרב

האם צריך להכשיר תנור שחיממו בו פת עכו"ם?

גם, הפת נראה נקי מבחוץ, אבל אולי בתנור שהגוי אפה אותה היה שם שמנונית דבר איסור, אבל נראה לי שזה בטל בשישים, האם זה נכון?

והאם יש לחשוש שמא נתערב בפת דבר איסור שאינו מתבטל ועכשיו כשחיממו הפת בתנור שלנו היא תאסור אותו?

כתיבה וחתימה טובה

תשובה:

שלום וברכה

כדאי להכשיר, אבל זו חומרא בעלמא, מעיקר הדין יש להקל, בפרט אם כבר 24 שעות. הרי בעצם פת שנעשתה במאפייה של גוי אמורה להיות מותרת באכילה, ורק הנהגה טובה להמנע ממנה שכבר נהגו בה ישראל, אלא שבזמנינו אין להקל בשום אופן, כיון שהלחם כבר אינו עשוי קמח ומים כמו פעם, אלא מעו8רבים בו הרבה מאוד חומרים שיש ספק גדול על כשרותם, שומנים מייצבים חומרי טעם והתפחה ועוד ועוד, לכן ודאי אסור לאכול. אבל כשיש דיון על התנור יש כאן כמה צדדים להקל, ראשית זה רק ספק האם מעורב כאן משהו אסור. שנית, הרי מדובר דבר יבש שאין בו זיעה אלא ריחא, ובכלל בתנורים שלנו יש ספק אם יש בהם זיעה, ומדובר אחרי 24 שעות מהחימום שגם אם בלע כבר נפגם, לכן אין לאסור, רק לראות אם לא נשארו פירורים ממש. אם מדובר בפת עכו"ם שנעשתה בבית פרטי, יש להכשיר, כיון שזה ממש אסור באכילה.