האם תרומת ספר תורה משלימה למצוות פריה ורביה

שאלה:

שלום כבוד הרב. האם אדם שיש לו לצורך הענין רק בת אחת ללא בנים ותרם ספר תורה. האם נחשב לו באמת כמו שהביא בן וקיים מצוות פריה ורביה.? בהנחה שלא הצליח להביא בן כמובן..

תשובה:

שלום רב,

ממש לא. נכון שלפעמים אדם שאין לו ילדים תורם ספר תורה כלשון הפסוק בישעיהו "ונָתַתִּ֨י לָהֶ֜ם בְּבֵיתִ֤י וּבְחֽוֹמֹתַי֙ יָ֣ד וָשֵׁ֔ם ט֖וֹב מִבָּנִ֣ים וּמִבָּנ֑וֹת שֵׁ֤ם עוֹלָם֙ אֶתֶּן־ל֔וֹ אֲשֶׁ֖ר לֹ֥א יִכָּרֵֽת". אבל אין הכוונה שהוא מקיים על ידי זה מצוות פריה ורביה. להיפך, הדין הוא שאדם יש לו ספר תורה ומקיים את מצוות כתיבת ספר תורה. צריך למכור אותו כדי לשאת אישה ועל ידה יקיים מצוות פריה ורביה. (ראה שו"ע אבה"ע סי' א').