עם הארץ מותר לקורעו כדג / היחס לחילוני בזמנינו

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
בחז"ל יש מספר מקורות על גריעות האדם שנחשב עם הארץ
רציתי לשאול מה ההגדרה הזאתי שאומרים עליה שאדם שמשיא ביתו לעם הארץ כאילו קושר אותה ליד אריה
או שמותר לקרעו כדג
מה ההגדרה של אדם היום שהוא עם הארץ
ועוד שאלה בעיקרון שמעתי פירוש של הרב מרדכי נויגרשל בשיעור באנטרנט שאמר שמדובר באדם עם הארץ שממש ממש לא יודע כלום לגבי יהדות או תורה שבמצב כזה מותר לקרעו כדג וכל הדברים שמוגדרים בחז"ל שאסור לו לאכול בשר
השאלה היא אם יש יהודי כזה האם זה לא בפועל נחשב כיהודי שנשבה בין הגויים כי קשה לחשוב שיהודי יגדל מבלי שנשבה בין הגויים ולא ידע כלום לגבי יהדות

תשובה:

שלום וברכה

המציאות של עם הארץ לא מוכרת לנו מאוד היום. היום יש דתיים ששומרים מצוות ויש חילונים שאינם יודעים והם בספק לפחות של תינוקות שנשבו מחמת החינוך שלהם. וגם מיש שמסורתי ומכיר, אף שיש עליו תביעה, אתה שמכיר היאך אתה לא מקיים, במובן מסויים הוא קצת תינוק שנשבה, כיון שמחמת החינוך הקלוקל שקיבל הוא משום מה משוכנע שמה שהוא עושה זה מאה אחוז ולא צריך יותר… בזמן חז"ל כולם היו קהילה אחת, כולם בהגדרה היו דתיים, וכולם בעצם הבינו שדת היא שמירת מצוות מלאה, הנושא הזה לא היה מוטל בספק. עם הארץ הוא אדם שבזדון ליבו הרע הולך אחרי יצרו, אינו מקיים את המצוות, אינו רוצה לדעת אותם מחמת תאוות ליבו, אף שהוא יודע את האמת. משום כך אדם כזה מאופיין לא רק באי שמירת מצוות אלא גם בגסות רוח כמו המימרה שציינת כאילו כופתה לפני הארי, כיון שכל חייו הם מציאות שלדורס ואוכל. אדם כזה הוא בעצם חסר צלם אנוש…