למחול על חוב עם תנאי

שאלה:

בס"ד, שלום.
שאלה – האם ניתן למחול על חוב על תנאי?
לכאורה ברגע שיש מחילה אז כבר אין חוב. א"כ איך התנאי יקים לתחיה חוב שכבר לא קיים?
תודה

תשובה:

שלום וברכה,

אדם יכול להתנות תנאי במעשיו. ולכן יכול למחול, ואם התנאי לא התקיים התברר שלא היה כאן לעולם מחילה. ולא שהחוב קם לתחייה, אלא מאז ומתמיד החוב היה קיים ולא היה מחילה.

ואפילו על קניינים חידשה תורה שאדם יכול להתנות, דהיינו שיכול לקדש אשה על תנאי ואם לא מקיימת הקידושין ניפקעו כלו היו. וחידוש הוא שחדשה תורה בחלוקת הארץ שמשה התנה עם בני גד ובני ראובן שניתן לעשות מקח על תנאי.

בהצלחה.