כפייתיות – התיחסות גדולי ישראל

שאלה:

שלום וברכה
יש לי חבר שסובל מכפייתיות.
הוא ביקש ציטוט של אחד מגדולי ישראל המובהקים אשר התייחס לתופעה זו בכללותה [כלומר, ולא בצד ההלכתי בלבד] – האם יש?
הוא מודע לכך שאומרים שגם אם יראו לו ציטוט זה לא יספק אותו, אך הוא בכל זאת מתעקש.
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

אינני מבין כל כך מה הוא מבקש מלבד הצד ההלכתי? ברור שזה קושי נפשי שצריך לטפל בו אצל אנשי מקצוע כמו כל מחלות הנפש.

בנוגע להלכה ראש וראשון לכולם בזה היה מרן הסטיפלר בעל הקהילות יעקב אביו של הגר"ח קנייבסקי, שהיה תמיד מורה לאנשים שסבלו מכפייתיות להמנע לחלוטין מלחזור על המצוה פעמיים, גם כשבטוחים שלא עשו כדין! כלומר, אדם סובל מכפייתיות בענין נטילת ידים שלא נעשתה כהלכה, או קריאת שמע שלא נאמרה כפי שצריך, לא יחזור! אפילו אם הוא בטוח, וסבר שרק זה הדרך להרפא ורק כך צריך ומותר לנהוג.

רפואה שלמה