חתונה של בעל תשובה וחילונית

שאלה:

שלום לכבוד הרב. אחי חזר בתשובה בעקבותי לפני חמש שנים בערך. כעת הוא בעל אור,ח חרדי עם לבוש שחור לבן כיפה שחורה זקן…הוא יצא לשידוכים המון בשנים האחרונות ואינו מצא את זיווגו. כעת הוא בישר לי שהוא רוצה להתחתן אבל עם חילונית חברה שלו מהתיכון . שהיה אז חילוני. היא הבטיחה לו שהיא תעשה בשבילו הכל. תשמור שבת תתחזק תלך לשיעורים טהרת המשפחה וכו. איך אני יכול לשכנע אותו שזה לא יעבוד. האם ההלכה בכלל מאפשרת להתחתן עם חילונית למרות הבטחותיה שכידוע ברגע שנגמרת האהבה לא ניתן לדעת מה יהיה… האם מותר או יותר נכון כדאי לו להתחתן. תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

זה אכן מצער מאד, כי הפיצוץ יהיה גדול מאוד… יש כאן שני נושאים, הלכתי ופרקטי: במישור ההלכתי יש כאן ממש בעיה, שכן הכלל הוא שכל החשוד על הדבר אינו נאמן עליו. כלומר אדם שאינו מקפיד בעצמו על כשרות או טהרת המשפחה, אינו נאמן לומר שהמאכל כשר, או האשה אינה נאמנת לומר שטבלה, כך מבואר בשלחן ערוך סי' קיט ומקומות נוספים כיון שהיא עצמה אין לה ענין בזה. ממילא לא ניתן לקיים כך חיי משפחה…

ובמישור הפרקטי, הוא פשוט עושה שגיאה של צעירים… הבסיס המינימלי לחיי משפחה תקינים הוא שבני הזוג רואים עין בעין את אורח חייהם מהבחינה דהתית. אחרת מה שחשוב לאחד אינו חשוב לשני, השבת שהיא היתה רוצה אינה השבת שהוא רוצה, וכך כל חג וכו', היום הם מדמיינים שיוכלו לגשר על הפערים, אבל כשמתרגלים לחיות יחד והריגוש הזה מתפוגג נשאר האדם, ואף אחד לא מסוגל לוותר על חייו לגמרי… שלא לדבר כאשר יש ילדים וכל אחד מושך לכיוון אחר, ומה שהיא רואה כמינימום של חינוך לפתיחות בעיניו זה קלקול רוחני, אסון של ממש… ומלבד זאת אין ספור קונפליקטים קטנים, ממהרים לאיזה מקום והוא צריך להתפלל, שיעור תורה בזמן של השכבת ילדים, אירוח במקום שלא מקפידים די הצורך, והיא טוענת אבל כתוב שזה כשר… ועוד ועוד. כשהדברים שחשובים לאחד לא חשובים לשני, זה מתכון בטוח למלחמת עולם, וחבל להכניס ראש ללדבר שמאה אחוז מועד לפורענות.

תראי לו את הדברים אולי יבין שיש כאן משהו…

בשורות טובות.