ללמוד ליד קבר של צדיק

שאלה:

1. האם מותר ללמוד הלכות ליד קבר?
2. האם מותר ללמוד הלכות ליד קבר של הצדיק מתוך ספריו?
3. האם מותר להתפלל מנחה ליד קבר רבי מאיר בעל הנס והרשב"י?

תשובה:

שלום רב,

בשו"ע יו"ד סי' שסז נפסק שאסור ללמוד בבית הקבורות בסמוך לקברים, משום לעג לרש. כידוע בסוף פרק ראשון בבבא קמא (טז,ב) מבואר על חזקיהו המלך שנפטר: "וכבוד עשו לו במותו – מלמד, שהושיבו ישיבה על קברו". וראה שם בתוס' שכתבו שלא הכוונה ממש על קברו שהרי אסור משום לעג לרש, אלא בריחוק ד' אמות. אולם בנימוקי יוסף שם גם הקשה קושיא זו, וביאר שאם זה נעשה לכבודו של המת, מותר ואין בזה משום לעג לרש. ומסיבה זו כתב שם הבית יוסף שנהגו להקל לומר קדיש בסמיכות לקבר הנפטר – משום שזה לכבודו של הנפטר. לכן, כאשר אין זה לכבודו וגם בקירוב ד' אמות אסור, גם בקברו של צדיק, כפי שאנו רואים מחזקיהו המלך. אבל אם זה לכבודו של הנפטר מקילים בזה. או כמובן באופן שזה רחוק ד' אמות מקברו. וכך למעשה עושים בקבר הרשב"י ורבי מאיר בעל הנס שהלימוד הוא לא בתוך ד' אמותיו.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. יש שצידדו להקל בכלל בלימוד שהוא לעילוי נשמתו ועל זה סומכים שאומרים תהילים, אבל המנהג להקל רק באמירת תהילים. למה אתה רוצה ללמוד בזה דוקא שם? בכל מקום שתלמד בספר זה יהיה עבורו עילוי נשמה ונחת רוח, ובכל מקום תוכל לייחד את הלימוד לעילוי נשמתו.