בעלות מכח היתר עיסקה

שאלה:

ראובן הלווה לשמעון כסף עם היתר עיסקא לצורך קרקע מסויימת , שמעון לא פרע את ההלוואה, שמעון מכר את הקרקע ללוי. כעת לקוח מעוניין לקנות מלוי את הקרקע. האם ראובן יכול לעכב את העיסקה בטענה שהוא בעלים על הקרקע מכח היתר העיסקא עם שמעון

תשובה:

שלום וברכה,

ראובן אינו יכול לבטל את המכירה של שמעון. ראה נימוקים.

בהצלחה.

נימוקים:

אחרי ששמעון מכר את הקרקע ללוי, אין ראובן יכול לבטל את המכירה משתי טעמים. א' אם נניח שראובן ושמעון שותפים בקרקע שנקנתה, א"כ כשמכר שמעון את הקרקע, וראובן ראה ושתק, נחשב שהסכים למכירה. ב' שההיתר עסקה עושה את המלווה לשותף בכלל הנכסים ולא בקרקע הזו ספציפית. ולכן אם תופסד הקרקע הזו לא תתבטל העסקה, ויוכל ראובן לגבות את החוב עם הריבית ממקום אחר. ולכן הקרקע הזו נחשבת של שמעון בלבד – ומכירתו מכירה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. דברי השו"ע והש"ך קיימים רק על עיסקה, ולא על היתר עיסקה. דהיינו עיסקה שנתן ראובן מעות לשני בעסקה לקנות קרקע זו, הרי הקרקע של שניהם, ואין האחד יכול לתת מתנה. אבל היתר עסקה שכותבים בזמנינו שהם שותפים בכלל העסקים, ויכול המתעסק לעשות במעות כרצונו, ולא נשלח דוקא לקנות קרקע זו, והמלווה שותף איתו בכלל העסקים ולאו דוקא בעסקים אלו, גם אם נתן מתנה, לא בטלה המתנה.