תשלום ללומד לעילוי נשמה ועבר המועד

שאלה:

שלום רב.

קיבלתי סכום כסף ע"מ שאסיים לימוד מסכת לעילוי נשמה – עד לתאריך היארצייט.
למעשה לא הספקתי לסיים את המסכת עד למועד המבוקש.
האם עלי להשיב את הכסף?
כמו"כ, מכיוון שאינני יודע מי התורם, האם עלי להשיב את הכסף דווקא לו, או שאוכל לעשות עם הכסף צרכי ציבור (כגון שאשלם את הכסף הזה למישהו אחר שילמד לעילוי נשמתו של אותו אדם, וכיו"ב).

תשובה:

שלום וברכה,

כיון שצריך להשלים את הלימוד עד מועד שקבעו, יש חובה להשלים את אותו מועד. בדיעבד שעבר הזמן ואתה לא יודע מי התורם אתה יכול להשלים את הלימוד עכשיו – אחר המועד, כיון שגם לימוד אחר הזמן מועיל לנשמה, ולא ייחשב גזל על המעות. וכמו כן אתה יכול לשלם לאחר שישלים את הלימוד במקומך. ולא משנה אם אתה הלומד או אחר.

בהצלחה.