קם באמצע הלילה – נטילת ידים וברכות התורה

שאלה:

בסד
שלום הרב!
האם בסליחות (ספרדי) לאחר שיר המעלות ממעמקים החזן אומר את הקדיש יהא שלמא?
דבר נוסף, מי שישן לאחר ערבית וקם לפני חצות הלילה לשליחות ואחר כך הלך לישון כיצד ינהג לגבי נטילת ידיים- ברכה, ברכות השחר ברכות התורה וכו'…

תשובה:

שלום וברכה

אכן, בסיום הסליחות, אחרי שיר המעלות אומרים קדיש יהא שלמא.

אדם שקם באמצע הלילה ורוצה לרחוץ פנים או כל דבר אחר, נוטל ידיו ללא ברכה, בבוקר אחרי שיישן שוב או יעשה צרכיו, יטול ידים בברכה לפני התפילה, כמבואר בהרחבה בביאור הלכה בתחילת סימן ד’. ויש כאן שתי סיבות לדבר: א. השינה בהמשך הלילה מחייבת נטילה, לכן לא ניתן לברך על הראשונה. ב. עיקר הברכה לדעת הרא”ש היא על הנקיות לתפילה, ממילא אם יוצר חיוב נוסף לנקיות כמו שירותים, יש חיוב לדבריו לברך דוקא לאחר הכל, כשנוטלים באופן שמתכוננים לתפילה בנקיות, אחרת לדבריו היא ברכה לבטלה.

לגבי ברכות התורה ראה כאן. שאר ברכות – בבוקר.