עירוב חצרות בבית מלון

שאלה:

שלום לכבוד הרב
מקום פרטי שיש בו כמה בניינים חדר אוכל , מקום מגורים במקום אחר חמש דקות הליכה . כל מיני מקומות. או לכושר או למשחק
אבל הכל בתחום פרטי שיש בו שלש מחיצות
והים מחיצה רביעית
האם מותר לטלטל מהמלון לחדר אוכל הנמצא במקום אחר
האם הים נחשבת מחיצה להתיר לטלטל?
ואם כן נחשב מחיצה האם צריך לעשות עירוב חצרות?
בברכה

תשובה:

שלום וברכה

שפת הים נחשבת מחיצה אם המים עמוקים עשרה טפחים, ראה שו"ע סי' שסג סעי' כט. אם כל המקום בבעלות אחת, ובעצם מדובר בבית מלון, זה אכן רשות היחיד אבל צריך עירובי חצרות. אורחים השוהים בבית מלון, בדרך כלל הם נחשבים כאנשים נפרדים האוסרים את הטילטול זה על זה ויש לעשות עירובי חצרות לפני שבת, ובפרט כאשר יש ביניהם גוי. הדרך לבצע עירוב חצרו כאשר מתארח איתם גוי, הוא לשכור את רשות הגוי מבעל המלון בערב שבת [דבר זה מועיל כיון שבאופן כללי יש זכות לבעלי המלון להעבירו מחדר לחדר, או להחזיק בחדרו חפצים מסויימים לפי המנהג].

יש לבדוק שאכן כל המקום מגודר כדין.

מקורות:

ראה ס’ ארחות שבת פרק כח בהערה קמט, שאף על פי שהם סועדים בחדר אוכל אחד ומשותפים בפת הם נחשבים כדיורים חלוקים כיון שעיקר דעתם על חדרם, והאכילה בחדר האוכל אינה אלא עראי, שהרי אינם סועדים יחד וכלל אינם מכירים אלו את אלו. כמו כן, אם יש ביניהם גוי הוא גורם איסור לכולם כיון שלא שייך שיתוף איתו.